۱-۱٫ صنعت تایر
صنعت تایر در حال حاضر به عنوان یک صنعت پویا شناخته می شود و ارتباط نزدیکی با تولید خودرو دارد بلکه به عوامل دیگری مانند مواد اولیه، در دسترس بودن آنها و قیمت های ناپایدار آنها مرتبط است. اهمیت این بخش از طریق اهداف این صنعت، آخرین نسل از فن آوری های مورد استفاده و تحقق فرآیندهای تولید لاستیک خودرو مشخص میشود. بنابراین، فناوری جدید و نوآوری نقش مهمی را برای کل صنعت خودروسازی بازی میکند، بهطوری که شرکتها را مجبور به تجدیدنظر در مدلهای تجاری میکند.
صنعت تایر و لاستیک در زندگی روزمره ما وجود دارد ، حضوری که در هر قدمی از راهها به چشم میآید و همچنین با تمرکز بر ایمنی و پایداری بر زندگی و دنیای ما تاثیر میگذارد.
صنعت تایر در ایران سابقه زیادی دارد و در دهه ۱۳۴۰ و پس از شروع تولید خودرو در ایران رشد کرد. اولین کارخانه تولید تایر سال ۱۳۳۷ با سرمایه گذاری شرکت آمریکایی گودریچ تحت عنوان شرکت کیان تایر برای تولید انواع تایر بایاس نخی با ظرفیت اسمی ۸۰۰۰ تن سالانه تاسیس شد که در سال ۸۰ به لاستیک البرز تغییر نام داد.
پس از آن شرکت ایران تایر در سال ۱۳۴۲ با همکاری شرکت جنرال تایر آمریکا تاسیس شد. لاستیک دنا به عنوان سومین شرکت تولیدی با همکاری شرکت بریجستون ژاپن شروع به کار کرد. سپس شرکت لاستیک پارس در سال ۱۳۵۵ با همکاری شرکت پیرلی ایتالیا برای تولید تایرهای کشاورزی، سنگین و نیمه سنگین و نیز سواری تاسیس شد.
همچنین در زمینه تولید تایر دوچرخه ،موتور سیکلت و قطعات لاستیکی، شرکت ایران یاسا فعالیت های تولیدی را از ۱۳۴۷ با ظرفیت اولیه تولید ۱۰۰۰ تن در سال آغاز کرد. بعد از انقلاب نیز ۵ شرکت دیگر از جمله لاستیک بارز ،آرتاویل تایر، لاستیک یزد، کویر تایر و لاستیک خوزستان نیز شروع به فعالیت کردند.
تلاش های صنعت لاستیک و تایر در دو جهت حرکت می کنند: یکی برای حفاظت از محیط زیست، با کاهش CO2 و گازهای گلخانه ای، همچنین ایمنی تایرها را بهبود می بخشد و رقابت پذیری صنعت را حفظ می کند و دومین جهت حرکت به سمت اتصال تایر با تکنولوژی در حال ظهور را شامل میشود.
تایرها جزء ضروری صنعت خودرو را تشکیل می دهند. آنها کشش بین وسیله نقلیه و جاده را فراهم می کنند و در عین حال یک بالشتک انعطاف پذیر برای جذب ضربه ایجاد می کنند. آنها با استفاده از مواد مختلفی از جمله لاستیک طبیعی و مصنوعی، کربن سیاه، پلی استر، ابریشم مصنوعی، فولاد، سیلیس و شتاب دهنده ولکانیزاسیون تولید می شوند. امروزه طیف گسترده ای از لاستیک ها در بازار جهانی موجود است که نیاز انواع وسایل نقلیه را برآورده می کند.
یکی از عواملی که باعث افزایش تقاضا برای لاستیک در سراسر جهان می شود، فروش سریع خودروهای سواری، به ویژه در اقتصادهای نوظهور است. لاستیک ها عملکردهای متعددی مانند تحمل وزن خودرو، انتقال نیروی شتاب و ترمز به زمین، تغییر یا حفظ جهت و جذب ضربه از سطح جاده را انجام می دهند که به بهبود عملکرد کلی خودرو کمک می کند. در کنار این، انتظار می رود فعالیت های زیرساختی رو به رشد در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، تقاضا برای وسایل نقلیه ساختمانی را افزایش دهد که به نوبه خود باعث افزایش فروش لاستیک می شود. علاوه بر این، شرکت های پیشرو در حال توسعه محصولات پیشرفته مانند لاستیک های زیست محیطی، صاف و مبتنی بر نیتروژن هستند که سازگار با محیط زیست هستند. به عنوان مثال، شرکت بریجستون، بزرگترین شرکت تایر و لاستیک جهان، نسل بعدی فناوری تایر کم مصرف را معرفی کرده است که بازده سوخت عالی و فشار باد بالا را برای کاهش تغییر شکل لاستیک ها به میزان قابل توجهی ارائه می دهد. آنها همچنین با استفاده از دیواره های جانبی تقویت شده، بر خلاف لاستیک های معمولی، حتی زمانی که لاستیک پنچر می شود، وزن خودرو را تحمل می کنند.
۲٫ تولیدکنندگان پیشرو جهانی:
Bridgestone
بریجستون یک سازنده ژاپنی تایر و بزرگترین تولید کننده تایر در جهان است. این شرکت همه انواع تایر را پوشش میدهد، از لاستیکهای مسابقهای با کارایی بالا گرفته تا مقرونبهصرفهترین و سبکترین لاستیکها و هر نوع تایری که در این بین قرار میگیرد. این شرکت حدود ۱۸۰ کارخانه تولیدی و تأسیسات تحقیق و توسعه در ۲۶ کشور جهان دارد و محصولات خود را در بیش از ۱۵۰ کشور به فروش می رساند.
فن آوری Enliten – در بازار به عنوان محدوده لاستیک های “سبک” شناخته می شود. به دلیل کاهش مواد مصرفی خاطرنشان می شود که این نوع از تایر نتایج رضایت بخشی در زمینه کاهش مصرف سوخت دارد. دارای مقاومت غلتشی ۲۰ درصد کمتر از تایرهای استاندارد
فناوری اتوپیای اکولوژیکی (اکوپیا) – همانطور که از نام آن پیداست، Ecopia لاستیک ها سازگار با محیط زیست هستند اینها نتایج خوبی داشته است که منجر به کاهش انتشار دی اکسید کربن و مصرف سوخت و همچنین مقاومت غلتشی
بریجستون آینده ای را متصور است که در آن هر لاستیکی که تولید می کنیم از ۱۰۰ درصد مواد تجدید پذیر ساخته شده است. امروز، ما در حال توسعه فناوری هایی هستیم که این رویا را با امکان بازیافت مواد لاستیک و تجدید آنها برای استفاده در لاستیک های جدید به واقعیت تبدیل می کند.
SUSYM: SUSYM یک ماده ابتکاری جدید است که ویژگی سنتی لاستیک و رزین را ترکیب می کند. بریجستون قصد دارد از این ماده در لاستیک ها و همچنین در زمینه های مختلف دیگر استفاده کند.
Double-Network Rubber: دارای انعطاف پذیری و چقرمگی برای تحقق همزمان بهره وری در مصرف سوخت و دوام تایر
Non-Pneumatic Tire Technology: در این فناوری، با استفاده از ساختار منحصر به فرد پره هایی که در امتداد دو طرف داخلی لاستیک ها کشیده می شوند، نیاز به باد کردن لاستیک ها با هوا برای تحمل وزن را از بین می برد. با استفاده از این فناوری، تایرها نیاز به نگهداری کمتری دارند و هیچ نگرانی از پنچری وجود ندارد.
Bridgestone’s Run-Flat Tire Technology: برخلاف لاستیک های معمولی که بلافاصله پس از پنچر شدن نیاز به تعویض یا تعمیر دارند، تایرهای run-flat می توانند با خیال راحت تا ۵۰ مایل (۸۰ کیلومتر) و با سرعت ۵۰ مایل در ساعت (۸۰ کیلومتر در ساعت) حرکت کنند.
Michelin
این سازنده لاستیک از فرانسه یکی دیگر از بازیگران جهانی در این صنعت است که به بیش از ۱۷۰ کشور لاستیک ارائه می کند. میشلن در سال ۱۸۸۹ با تلاش های اولیه آنها بر روی ایجاد یک تایر دوچرخه بادی متمرکز شد که نیازی به چسباندن به رینگ نداشت. این شرکت یک مبتکر در صنعت بوده و نقش اساسی در طراحی و توسعه تایر رادیال داشته است.
فناوری رادیال: این فناوری عمدتاً برای وسایل نقلیه کشاورزی استفاده می شودو مزیت بزرگی در صنعت تایر به ارمغان آورده است. این نوع لاستیک اثرکاهش قابل توجهی در مصرف سوخت بهجا گذاشته است و به طور قابل توجهی به آن در کاهش ضربه ها و همچنین اثرپذیری از ناهمواری ها کمک کرده است.
۳٫ بازار:
ظرفیت اسمی ۱۰ کارخانه تولید تایر ایران ۴۰۰ هزار تن در سال است که به دلیل مشکلات مختلف صنعت، ظرفیت تولید واقعی آنها حدودا بین ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن معادل تقریبا ۲۴ میلیون حلقه است. نیاز داخل به تایر سالانه در حدود ۳۴۰ هزار تن و بیش از ۳۰ میلیون حلقه تایر است. بنابراین کسری موجود از طریق واردات تامین می شود.
افزایش فروش خودرو، افزایش تقاضای تعویضی برای تایر و پیشرفت در فناوری تایر باعث رشد بازار جهانی تایر در سالهای پیشرو شده است. طبق پیشبینیهای انجام شده تا سال ۲۰۲۷ بازار تایر با نرخ ۳% رشد کرده و از ۱۰۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به ۱۲۲ میلیارد دلار خواهد رسید. از لحاظ حجم تولید، تعداد تایر تولید شده حدود ۲٫۲ میلیارد حلقه در سال ۲۰۲۱ به ۲٫۶ میلیارد حلقه در سال۲۰۲۷ خواهد رسید.
۴٫ شرکت بارز:
گروه صنعتی بارز (با نام قبلی مجتمع صنایع لاستیک کرمان) در فروردین ماه ۱۳۷۲ افتتاح و نام تجاری “بارز” را برای محصولات خود برگزید. اولین فعالیت تجاری گروه صنعتی بارز در سال ۱۳۷۳ آغاز گردید. ظرفیت اولیه ی سالانه بارز برابر با ۲۵ هزار تن انواع تایر، تیوب و نوار وسایط نقلیه ی سبک و سنگین و همچنین تایرهای کشاورزی بود. سهم گروه صنعتی بارز در تولید محصولات کشاورزی نیز رفته رفته افزایش یافت تا جایی که پس از ۵ سال از مرز ۵۰ هزار حلقه در سال عبور کرد. در حال حاضر گروه صنعتی بارز با تولید بیش از ۱۰۰ هزار حلقه انواع تایرهای کشاورزی(تراکتوری) نزدیک به ۷۰% از سهم بازار تایر کشاورزی ایران را در اختیار دارد. این شرکت با تولید کنندگان تجهیزات کشاورزی ایران از جمله تراکتورسازی تبریز همکاری تنگاتنگی را پی ریزی نموده و قصد دارد تا نیاز این شرکت رو به رشد را در تأمین انواع تایر کشاورزی به صورت کامل و بلند مدت برآورده سازد. گروه صنعتی بارز در سال ۹۶ کارخانه جدید خود را در استان کردستان افتتاح کرد. این کارخانه در زمینی به مساحت ۴۴ هکتار، که ۶۵ هزار مترمربع آن فضای مورد استفاده در احداث هفت سالن تولید و انبار با ظرفیت اسمی سالانه ۵۰ هزار تن می باشد، که ظرفیت نهایی گروه صنعتی بارز را به ۱۵۰ هزار تن در سال افزایش داد.
مواداولیه:
در ساختار تایر خودرو از مواد شیمیایی، طبیعی و معدنی مختلفی استفاده می شود که اصلی ترین مواد تشکیل دهنده تایر شامل کائوچوی طبیعی، کائوچوی مصنوعی و کائوچوی بازیافتی است.
کائوچوی طبیعی: از شیره درخت مخصوص است که در مناطق استوایی و کشورهایی نظیر مالزی و تایلند می رویند. این کائوچو در ایران از طریق واردات تامین می شود.
کائوچوی مصنوعی: از مشتقات نفتی و محصولات کارخانجات پتروشیمی است. از انواع کائوچوی مصنوعی می توان بوتادین رابر و استایرن بوتادین رابر را نام برد. این ماده در ایران در شرکت پتروشیمی بندر امام و تخت جمشید تولید می شود.
دوده: اضافه کردن دوده به کائوچو باعث افزایش مقاومت سایشی میشود و خواص مکانیکی آن را بهبود می بخشد.
نخ: بدنه اصلی تایرهای بایاس را لایه های نخی پوشش داده است. جنس این نخ ها، نایلون، ریون یا پلی استر است.
سیم: برای ایجاد استحکام کافی در بخشی از تایر از سیم های فولادی استفاده می شود.
محصولات شرکت بارز:
تایرهای سواری رادیال – تایرهای سواری بایاس | تایرهای تجاری رادیال و بایاس |
تایرهای SUV | تایرهای باری- اتوبوسی رادیال و بایاس |
تایرهای کشاورزی و راهسازی |
فرآیند تولید تایر:
فرآیند تولید تایر شامل اختلاط، کلندرینگ، اکستروژن، برش، طوقه سازی، ساخت تایرهای خام، قالب گیری و پخت میشود.
مرحله اول : فرآیند اختلاط مواد و تهیه آمیزه لاستیکی ( کامپاند)
در این مرحله مواد اولیه در دستگاه مخلوط کن (بنبوری ) مخلوط گردیده و انواع آمیزه های لاستیکی تولید می شود. موادی که در تهیه آمیزه لاستیکی به کار می روند عبارتند از : کائوچوها (طبیعی و مصنوعی ) ، دوده ها ، روغن ها و موادشیمیایی . از آمیزه های لاستیکی در قسمت های مختلفه یک تایر استفاده می شود و از آنجائی که هر قسمت از یک تایر دارای خواص فیزیکی و مکانیکی متفاوتی می باشد ، لذا ضرورت دارد که ترکیبات متفاوتی از آمیزه های لاستیکی تهیه گردد .
مرحله دوم: فرآیند ساخت و آماده سازی اجزاء تایر
ساخت و آماده سازی اجزای تشکیل دهنده تایر در بخش های متفاوتی انجام می گیرد . ساخت ترد ، دیواره ها ، نوار های لاستیکی سرشانه و هامپ در بخش اکسترودر ، ساخت لایه ها ( جزء عمده منجید تایر) در بخش های کلندر و برش لایه و ساخت آستر داخلی در گام کلندر ، ساخت بلت سیمی روی دستگاه استیلاستیک و ساخت بید یا طوقه در بخش بیدسازی انجام می گیرد.
مرحله سوم : فرآیند ساخت و مونتاژ تایر
برخلاف تایرهای سبک از جمله سواری بایاس که در یک مرحله ساخته می شوند ، ساخت تایرهای رادیال سیمی سواری معمولاً در دو مرحله انجام می گیرد . در مرحله اول منجید تایر شامل لایه ها ، بید و دیواره ها آماده می شود و سپس در مرحله دوم بلت سیمی و ترد به آن اضافه می گردد . در تایرهای سنگین بایاس و درتعدادي از کارخانجات تايرسازي ، تعدادی از لایه ها راروی ماشینی به نام بندسازی روی هم قرار داده و بعد از آماده کردن بندها ، آنها را به ماشین تایرسازی انتقال می دهند . با مونتاژ بندها روی هم و اضافه کردن بید و ترد در ماشین تایرسازی ، عملاٌ تایرباری ساخته خواهدشد.
مرحله چهارم : فرآیند پخت تایر
آخرین مرحله تولید تایر که تایر درآن شکل نهائی ( یعنی چنبره ۱) و خواص مکانیکی – دینامیکی خود را به دست می آورد ، مرحله پخت یا ولکانیزاسیون می باشد ، لذا در این مرحله تایر با استفاده از عوامل پخت که هنگام مخلوط کردن آمیزه های لاستیکی به آن افزوده شده است ، بعد از قرار گرفتن در پرس پخت شکل نهائی را به خود گرفته و با حرارت قالب و به دنبال ایجاد اتصالات عرضي در آمیزه های لاستیکی ، خاصیت الاستیک یا کشسان پیدا می نمايد
۵٫ سایر تولیدکننگان داخلی:
شرکت کویرتایر
شركت كويرتاير در اواخر سال ۱۳۶۶ تأسيس گرديد و با ظرفيت اسمي۲۵,۵۰۰ تن از نيمه دوم ۱۳۷۰ در زميني به مساحت ۱۱۲ هكتار در شهرستان بيرجند احداث و در نوزدهم مهر ماه سال ۱۳۷۷ با صرف ۳۵۰ ميليارد ريال سرمايهگذاری ریالی و ارزبری ۸۴ ميليون دلار به بهرهبرداری رسيد.
شرکت کویرتایر بزرگترین واحد صنعتی استان خراسان جنوبی است که در حال حاضر بیش از ۱۵ درصد از تایر تولیدی کشور (به لحاظ وزنی) و بیش از ۲۲ درصد از تایر تولیدی کشور (به لحاظ تعدادی) در این کارخانه تولید میگردد. ظرفیت تولید این شرکت بالغبر ۳۰۰۰۰ تن در سال میباشد.کویرتایر اولین وتنها تولیدکننده تایرهای رینگ ۱۹و۲۰ درکشور است که باسهم ۶۰ درصدی از تولید تایرهای SUV به عنوان بزرگترین تولیدکننده این تایرها در کشور شناخته می شود.
شرکت یزدتایر
مجموعه صنایع لاستیک یزد که با نام یزد تایر نیز شناخته میشود، یک تولیدکننده لاستیک ایرانی برای خودرو، کامیونهای تجاری، کامیونهای سبک، شاسی بلند و ماشینآلات سنگین است که در سال ۱۹۸۵ تاسیس شده است.
محصولات یزدتایر
تایرهای رادیال سواری – تایرهای رادیال وانتی سبک
تایرهای سواری و وانتی بایاس – تایرهای دوچرخه و موتورسیکلت
تیرهای اسکوتریو فرغونی – تایرهای SUV
کیان تایر(البرز)
این کارخانه توسط سهامداران داخلی و بی. اف . گودریچ باشماره ثبت ۶۵۶۳ در خردادماه ۱۳۳۷ تاسیس و در اسفندماه ۱۳۳۹ در تهران مورد بهره برداری قرار گرفت. در سال ۱۳۵۴ با واگذاری سهام بی. اف . گودریچ ،به صورت خصوصی در آمد و نام آن در دیماه ۱۳۵۵ به شرکت تولیدی کیان تایر تغییر پیدا نمود .
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی کارخانه تحت پوشش سازمان صنایع ملی ایران قرار گرفت و به فعالیت تولیدی اش ادامه داد. در سال ۱۳۷۵ با توجه به صلاحدید مسئولین کشور بخشی از سهام به بخش خصوصی واگذار شد و با تغییرات اساسی و تکنولوژی مدرن و تغییر قالبهای تایر ، سهامداران وقت نام شرکت را در مهرماه۱۳۸۰ بهلاستیک البرز تغییر دادند و در حال حاضر با ساخت تایرهای سواری، وانتی، باری، کشاورزی، راهسازی و صنعتی مشغول فعالیت می باشد. ظرفیت اسمی تولید این شرکت ۳۰۰۰۰ تن در سال میباشد.
لاستیک پارس
این شرکت در سال ۱۳۵۵ با مشارکت بانک صنعت و معدن و شرکت پیرلی ایتالیا و سهامداران بخش خصوصی با ظرفیت اسمی ۲۰۰۰۰ تن در سال تاسیس گردید. محصولات این شرکت پس از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۶۲ وارد بازار گردید و فاز دوم طرح توسعه شرکت در سال ۱۳۷۵ با ظرفیت ۲۰۰۰۰ تن در سال، ظرفیت تولیدی شرکت را به ۴۰۰۰۰ تن در سال افزایش داد. در حال حاضر شرکت لاستیک پارس به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تایرهای کامیونی، اتوبوسی و کامیونتی بایاس کشور تبدیل شده است و با نام تجاری “پیروزی” عرضه می شود. این شرکت در شهرک صنعتی کاوه در استان مرکزی واقع شده است.
لاستیک دنا
شرکت تولیدی لاستیک دنا در سال ۱۳۵۳ با مشارکت بریجستون ژاپن و با نام بریجستون ایران تاسیس و در سال ۱۳۵۵ با ظرفیت بیست هزار تن در سال انواع تایر بایاس در گروههای سواری ، وانتی ، اتوبوسی ، باری و کشاورزی ، تایرهای رادیال سواری و همچنین تیوب و فلپ آغاز بکار کرد .در حال حاضر کارخانه تولیدی لاستیک دنا دراستان فارس با ظرفیتی بالغ بر ۴۵ هزار تن در سال دومین تولید کننده ی داخلی از نظر تناژ تولیدی میباشد.
آرتاویل تایر
شركت مجتمع صنعتی آرتاويل تاير به عنوان بزرگترين كارخانه لاستيک سازی شمال غرب كشور در شش كيلومتری شهر اردبيل احداث و با توجه به اهميت و نقش توليدات داخلی در افزايش درآمد ملی و همچنين توسعه صادرات غير نفتی و نيز به منظور نيل به خودكفايی در زمينه ساخت تاير با بهره گيری از آخرين تكنولوژی در زمينه ساخت انواع تاير از سال ۱۳۷۶ فعاليت توليدی خود را آغاز نمود و نام تجاری(گلدستون) را برای محصولات خود برگزيد.
ظرفيت اوليه شركت ۲۵۰۰۰ تن در سال (انواع تاير، تيوپ و نوار فلاپ وسايط نقليه سنگين) بود كه با گذشت مدت زمان كمی به ۳۵۰۰۰ تن در سال ارتقاء يافت.
با افزايش توليد، در حال حاضر ظرفيت كارخانه ۴۰۰۰۰ تن در سال میباشد كه بيش از ۳۰ سايز توليدی (لاستيك سبک، سنگين و كشاورزی ) را نيز در برنامه كاری خود جای داده است و با اتكال به خداوند منان اين ظرفيت در آينده با اجرای طرح های توسعه افزايش خواهد يا فت.
۶٫ شرکت های دانشبنیان مرتبط با صنعت تایر:
شرکت نفت میلاد پارس
اکسترکت که بخشی از محصولات جانبی فرآيند توليد روغن پايه پالايشگاههای نفتی است، در صنايع لاستيک و تايرسازی تحت نام روغن فرآیند لاستیک (Rubber Process Oil)RPO کاربرد دارد. در فرآیند تولید کامپاند لاستیک ۸ تا ۱۰% وزنی از این روغن استفاده میشود که دارای ترکیبات آروماتیکی مضر PCA و یا PAH میباشد. مطابق تحقيقات انجام گرفته، از ۳۷۰٫۰۰۰ تن تاير لاستیک مصرفی سالانه به ميزان ۱۷ الی ۸۵ تن از اين ترکيبات مضر به دليل ساييده شدن از طريق گرد و غبار در محيط پراکنده میشود.به منظور کاهش مواد مضربررسیهای صضورت گرفت که منجر به ايجاد کلاس جديدی از روغنهای مصرفی در صنايع لاستيک و تايرسازی تحت نام Eco-Friendly Oil يا Green RPO شد.
شرکت نفت میلاد پارس تنها شرکت تخصصی توليد اقتصادی محصول روغن فرآیند لاستیک سبز در ايران و خاورميانه، بصورت فرآیند TDAE میباشد.
شرکت اندیشه کاوان نصیر ایرانیان
مجموعه ای تحقیقاتی و تولیدی می باشد که با همکاری جمعی از اساتید با تجربه دانشگاه های دولتی با هدف بومی سازی و تهیه دانش فنی محصولات جدید شیمیایی و پلیمری، فعالیت می نماید. این شرکت همچنین تولیداتی در زمینه تولید افزودنی های صنعت لاستیک و پلاستیک بویژه رهاسازها و روان کننده ها، دارد.
محصولات: رهاسازغیر سیلیکونی- واکس پلی یورتان- واکس پلی استر
هولدینگ دانش بنیان فدک
هولدینگ دانش بنیان فدک مجموعه ای از گروه های تحقیقاتی، تولیدی و اجرایی است که از سال 1383 فعالیت خود را در زمینه تولید مواد شیمیایی پیشرفته آغاز نمود. تولید صنعتی 8 نوع محصول با فرمولاسیون خاص برای اولین بار در کشور و راه اندازی مجموعه ای از کارخانجات مربوطه ماحصل فعالیت های اصلی مجتمع فناوری های نوین فدک تا کنون است. این هولدینگ دانش بنیان با کسب 6 جایزه ملی بر روی روش های تولید نانو پودرها و سیلیکا های پیشرفته تنها دارنده دانش فنی تولید صنعتی این مواد ویژه در خاورمیانه است. گروه فدک در حال حاضر تمرکز خود را بر روی تولید صنعتی نانو سیلیکا (پودر نانو سیلیس) قرار داده است.
محصولات:
- نانو سیلیکا گرید تقویت کننده
- نانو سیلیکا گرید آنتی بلاک
- نانو سیلیکا گرید غلظت دهنده
- نانو سیلیکا گرید مات کننده
- نانو سیلیکا گرید آنتی کیک
- نانو سیلیکا گرید سوپرپوزولان